ON-LINE IZLOŽBA : Alfred Freddy Krupa


Galerija     Fundus     Biografije     Događanja     Linkovi     Kontakt


foto: Dinko Neskusil

Alfred Freddy Krupa  (1971.)

Akademski slikar, diplomirao slikarstvo na ALU u Zagrebu 1995.godine. Studirao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1997–1999., japansko slikarstvo tušem na Tokyo Gakugei University 1998./99., a likovnu pedagogiju 2004./05. na Sveučilištu u Zagrebu te stekao i zvanje profesor crtanja i slikanja. Međunarodno društvo akvarelista (IWS) priznalo mu je status majstora akvareliste 2017.godine. Izlagao na 37 skupnih izložbi (Hrvatska, Njemačka, Mađarska, Španjolska, Francuska, Albanija, BiH, Slovenija, Srbija, Pakistan, Australia, Kina, SAD), te na 19 samostalnih izložbi. Dobitnik 21 nagrade, odlikovanja i priznanja u Hrvatskoj i svijetu, te stipendija Grada Karlovca i Vlade Japana. Radovi mu se nalaze u javnim/državnim  i privatnim zbirkama u 15 država na 6 kontinenata. Predavao u osnovnom, srednjem i visokom školstvu, a od 2016.godine nositelj je naslova počasnog sveučilišnog profesora lijepih umjetnosti (Sveučilište Albizu, Miami) i počasnog akademika društvenih znanosti (IASS, Miami) . Segmenti rada A.Krupe bili su predstavljani od umjetničkih magazina Adore Noir i Arte Al Limite, te u 36. izdanju „Whos Who in American Art“. Zagrebački nakladnik ITG godine 2014. objavio je globalnu uspješnicu — monografiju „Alfred Freddy Krupa“."Brodić u Zadru"
"Brodić u Zadru"
"Čamci na kupi"
"Čamci na kupi"
"Mali mačak"
"Mali mačak"
"Na Kupi u Karlovcu"
"Na Kupi u Karlovcu"
"Na proljetnoj paši"
"Na proljetnoj paši"
"Popravljajući kosu"
"Popravljajući kosu"
"Sjećanje"
"Sjećanje"
"Sjedeći akt"
"Sjedeći akt"
"Umjetnički paviljon u Zagrebu"
"Umjetnički paviljon u Zagrebu"Na rad A. F. Krupe osvrtali su se Korbler, Baldani, Weichardt, Albaneže, Špoljarić, Gojanović, Berlakovich, Španiček, Bužančić, Stergar, Quien, Muić, Marciuš, Scagliola, Švec  Španjol i drugi. 

Međunarodno poznati njemački likovni kritičar, povjesničar umjetnosti, kustos i kolekcionar Dr. Jürgen Weichardt u svome osvrtu pod nazivom "Suvremena umjetnost na 32. Festivalu Sarajevska zima 2016" osvrnuo se, među ostalim, i na samostalnu izložbu hrvatskog akademskog slikara Alfreda Freddy Krupe: "Alfred Krupa, Hrvatska, dobio je 1998.godine stipendiju na Tokyo Gakugei Sveučilištu i tamo studirao japansko slikarstvo. Odabranu kolekciju sada predstavlja u Sarajevu. Japanski utjecaj je nepogrešiv u linijama i na način kojim korist kist zasičen bojom (tušem). Također u diferencijaciji crne prema finom sivilu očigledno je sjećanje na japanski majstore. Ali ponekad se Krupa oslobađa ropstva prikazivanja formi drveta, grma, staza i daje slobodu potezu kistom, te time sugerira bliskost europskom Enformelu. Na neki način Krupino slikarstvo je most između europskog i japanskog suvremenog slikarstva."


Alfred Freddy Krupa, Na obali Korane, tuš/labudovo pero na dudovom papiru, 46×99 cm, 2014.

Galerija     Fundus     Biografije     Događanja     Linkovi     Kontakt