Slavko Krunić
1974.
fundus galerije Remek-djela


Galerija     Fundus     Izdvajamo     Preporuka     Biografije     Događanja     Linkovi     KontaktSlavko Krunić je rodjen 1974. godine u Beogradu.  Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Radomira Reljića 1998. godine. Magistarske studije završio je 2002. godine na istom fakultetu u klasi profesora Anđelke Bojović. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a od 2000. godine, i ULUPUDS-a od 2011. godine. Dobitnik je nagrade Gran pri "Milene Pavlović Barilli".  Živi i radi u Beogradu i Novom Sadu.Askorbinska diva
Askorbinska diva
Podstanar
Podstanar
Sezonska nevjesta II
Sezonska nevjesta II


O začudnim  portretima Slavka Krunića

 

Slikarstvo Slavka Krunića pred fatalnim izazovima aktuelnog doba pokazuje sabranost i uzvišenost u prikazivanja međuljudskih odnosa. Ovaj umetnik nastoji da autentičnim slikarskim postupkom izgradi, dosegne i pokaže suštinsku univerzalnost sveta i umetnosti. Otuda ta dostojanstvena estetičnost njegovih prizora kojom posmatrača uverava u zasebnost slike-bića u kojem pojam lepog nema tek „fasadni“ ili „lokalni“ pikturalni karakter, nego je utkan u profilozofirane umetničke poruke, što dozvoljava razmišljanja o vitgenštajnovskoj preobrazbi estetskog — u etičko.

Jedna od najznačajnijih odlika ove umetnosti sadržana je u činjenici da je definisana odista preciznom likovnom mišlju. Slikom dominira  utisak uverljivog realizma, čitkosti, razložnosti i nadasve preciznosti realističke interpretacije stvarnosti. Uz to, posebno je sugestivna vizuelno-pikturalna definicija čoveka-simbola. Takav metaforički sadržaj iskazan jasnim i suverenim oblikovanjem svakog portreta i figure, nabijen je brojnim  metaforičkim, poetskim i filozofskim značenjima. Uz to, svim svojim naslikanim ličnostima umetnik je jasnim slikarskim načinom odredio individualni karakter. Neki od njih se čak mogu prihvatiti kao svojevrsni „obrasci“ predstave određenih ljudskih stanja i raspoloženja. Povodom ovih portreta, veoma često se pisalo i govorilo o njihovoj pitomosti i blagosti. No, blogo karikaturalan izgled i karakter tih blaženih ljudi čistih pogleda, podstiče  i raspravu o drugačijim, kompleksnijim i kritičkijim promišljanjima sveta. Sam umetnik se, čini se, ponajviše bavi slikom kao „svedočanstvom ikona tragikomike“, kako glasi podnaslov jedne njegove neobične monografije. Krunićevo slikarstvo je blisko strategiji satire, što je čak sam umetnik na specifičan način, potvrdio naslovljavajući jednu svoju knjigu Satirikone — terminom koji je nastao spajanjem reči satira i ikone.  

Sava Stepanov

 Galerija     Fundus     Izdvajamo     Preporuka     Biografije     Događanja     Linkovi     Kontakt