Natrag

UMJETNOST

"Duhovita i zaigrana" izložba u zagrebačkom Centru CvjetniSkupna izložba postavljena je u novom prostoru na prvom katu centra na površini od oko 500 četvornih metara

Koliko je raznovrsna suvremena hrvatska likovna scena pokazala je nedavno otvorena izložba slika i skulptura "Suvremena umjetnost“koja se u zagrebačkom Centru Cvjetni može pogledati do 30. prosinca. Autor izložbe i likovnog postava je Petar Hranuelli, kipar iza kojeg je oko 40 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te pokretač i vlasnik internetske Galerije remek-djela.

Na skupnoj izložbi koja je premijerno postavljena u novom prostoru na prvom katu, na površini od oko 500 četvornih metara, sudjeluje 16 umjetnika: Boris Demur, Petar Dolić, Marija Dujmović Kondres, Nikolina Ivezić, Svjetlan Junaković, Petar Hranuelli, Alana Kajfež, Tisja Kljaković Braić, Eugen Feller, Milena Lah, Julije Knifer, Marina Stoponja, Josip Stošić, Nikola Vudrag, Jasenka Vukelić i Josip Zanki.

Povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže u popratnom je katalogu zapisao kako su djela suvremene umjetnosti duhovita i zaigrana, estetizirana i ukrašavajuća, začudna i luckasta, spiritualna i mistična, iznenađujuća i zabavna... "Izgubio se ozbiljan karakter koji je nekad bio svojstven umjetničkom stvaralaštvu. Nestao je zajedno s tradicijskim, ritualno-simboličkim karakterom svekolike produkcije koju smo imenovali umjetnošću, nestao s njenom važnošću za zajednicu, s naglašenom vjerskom, državnom ili nacionalnom reprezentativnošću. Zašto je tomu tako? Očito, zbog promijenjenih vrijednosti, pa se namjesto kolektiviteta sve više ističe individualnost. I doista, umjetnost je danas više nego ikada — to nitko ne može niti pokušava osporiti — ponajviše prostor za nesputano izražavanje vlastite osobnosti“, piše Albaneže.


izvor: https://www.domosfera.hr/vijesti/clanak/duhovita-i-zaigrana-izlozba-slika-i-skulptura-16-s

Natrag