Galerija     Fundus     Biografije     Događanja     Linkovi     Kontakt
SUVREMENA UMJETNOST  


otvorenje
srijeda, 02. 12. 2015, u 18.00 sati

izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti
Nikola Albaneže

vrijeme trajanja izložbe
02.12–30.12.2015.

radno vrijeme izložbe
Ponedjeljak — Petak 16:00–21:00 h  
Subota 10:00–15:00 h
Nedjelja zatvoreno 
Ulaz slobodan 

info
098 9209 448

mjesto
Zagreb, Centar CVJETNI, Trg Petra Preradovića 6 / 1.kat

U prostoru "Centar CVJETNI" u Zagrebu na trgu Petra Preradovićeva br. 6 na 1. katu, uslijediti će zanimljiva i prestižna izložba slika i skulptura pod nazivom “ SUVREMENA UMJETNOST”. Riječ je o skupnoj izložbi koja će po prvi put biti prestavljena u prostoru Centar CVJETNI na čak 500 m2 izložbenog prostora. Ova izložba, organizirana upravo u predbožićno vrijeme, ima za cilj predstaviti raznovrsnost hrvatske likovne scene. Za tu prigodu odabrano je 16 vrhunskih likovnih umjetnika:


BORIS DEMUR

PETAR DOLIĆ

MARIJA DUJMOVIĆ KONDRES

EUGEN FELLER

PETAR HRANUELLI

NIKOLINA IVEZIĆ

SVJETLAN JUNAKOVIĆ

ALANA KAJFEŽ

TISJA KLJAKOVIĆ BRAIĆ

JULIJE KNIFER

MILENA LAH

MARINA STOPONJA

JOSIP STOŠIĆ 

NIKOLA VUDRAG

JASENKA VUKELIĆ

JOSIP ZANKI


IZ MEDIJA
http://croaticum.hrstud.hr/
http://croaticum.hrstud.hr/
http://mojzagreb.info/
http://mojzagreb.info/
http://www.ziher.hr/
http://www.ziher.hr/
https://www.domosfera.hr
https://www.domosfera.hr
Jutarnji list
Jutarnji list
Novi list
Novi list
Slobodna Dalmacija
Slobodna Dalmacija
Večernji list
Večernji list
Večernji list
Večernji list
Zadarski list
Zadarski list
24 sata
24 sata

FOTO
MODNA REVIJA
MODNA REVIJA
OTVORENJE IZLOŽBE
OTVORENJE IZLOŽBE

AUTORI
DEMUR
DEMUR
DOLIĆ
DOLIĆ
DUJMOVIĆ
DUJMOVIĆ
FELLER
FELLER
HRANUELLI
HRANUELLI
IVEZIĆ
IVEZIĆ
JUNAKOVIĆ
JUNAKOVIĆ
KAJFEŽ
KAJFEŽ
KLJAKOVIĆ
KLJAKOVIĆ
KNIFER
KNIFER
LAH
LAH
STOPONJA
STOPONJA
STOŠIĆ
STOŠIĆ
VUDRAG
VUDRAG
VUKELIĆ
VUKELIĆ
ZANKI
ZANKI


Ono što nam treba

Duhovita i zaigrana, lijepa — pardon: estetizirana i ukrašavajuća, začudna i luckasta, spiritualna i mistična, iznenađujuća i zabavna… — sve su to epiteti i određenja koja se otprve mogu primijeniti na djela suvremene umjetnosti. Namjerno ističem suvremene jer ozbiljan karakter koji je nekada bio imanentan umjetničkom stvaralaštvu izgubio se, nestao. Nestao zajedno s tradicijskim, ritualno-simboličkim karakterom svekolike produkcije koju smo a posteriori imenovali umjetnošću, nestao s njenom važnošću za zajednicu, s naglašenom vjerskom, državnom ili nacionalnom reprezentativnošću.

Zašto je tomu tako? Očito, zbog promijenjenih vrijednosti, pa se namjesto kolektiviteta sve više ističe individualnost. I doista, umjetnost je danas više nego ikada — to nitko ne može niti pokušava osporiti — ponajviše prostor za nesputano izražavanje vlastite osobnosti. Međutim, ono što se eventualno osporava jest njena relevantnost. U vremenima kada, naizgled, ništa nije bitno. I zato bi netko, ponekad uistinu opravdano, mogao tvrditi, suvremena je umjetnost neozbiljna. Dapače, unatoč čitavom nizu odlika pobrojanih na početku ovoga teksta, naizgled nepotrebna. Takav se zaključak oslanja na konvencionalne funkcije umjetničkih djela kojima sama umjetnost po sebi nije bila najvažnije svojstvo. U međuvremenu, od pojave modernizma naovamo, koncept umjetnosti transcendirao je također — kako nas upozorava E. H. Gombrich — koncept puke vještine, dosezanja perfekcije, odnosno savršenosti koja teži do razine remek-djela. Umjetnost se emancipirala od svih tih naslaga i ostala sama, na vjetrometini, bez oslonca na kanone — te pouzdane kavalire te posljedično bez kriterija.

I tu sad, na ovom kritičnom mjestu u priči za našu junakinju — suvremenu umjetnost, dolazi do obrata. Ako više nije potrebna kao dvorkinjarituala, doduše, nezamjenjiva, ako je veličanstvenost koja ju je pratila napijedestalu davno prošla, nove vrijednosti koje uz nju vežemo čine je ponovno,više nego ikada, nezamjenjivom. U komodificiranom svijetu današnjice potrebna je naprosto kao oaza duha i to je ona neprekinuta konstanta koju nalazimo,barem kao iskricu, u svakoj kreativnosti. Radovi okupljeni na izložbi u Cvjetnom lijep su primjer kako se ikoliko ta kreativnost rasplamsala, ili primjereno prostoru: rascvjetala udjelima šesnaestoro suvremenih hrvatskih umjetnika.

Nikola Albaneže                                                                                   
LINK

RADNO VRIJEME IZLOŽBE - Trg Petra Preradovića 6/1.kat   /   ponedjeljak-petak 16:00–21:00  /    subota 10:00–15:00  /  nedjelja zatvoreno   /   Ulaz slobodan /   info: 098 9209 448

Galerija     Fundus     Biografije     Događanja     Linkovi     Kontakt